10 tips om de avond in Amsterdam door te brengen

Amsterdam is een stad die ’s nachts tot leven komt. Veel van de historische grachtenpanden zijn pakhuizen voor de creatieve industrie, en overal vind je kunstenaars en ontwerpers. Combineer dit met een hedendaagse kunstscene van wereldklasse en je hebt een stad waar elke avond anders is. Als je een avond doorbrengt (of van plan bent door te brengen) in Amsterdam, is er van alles te doen. Met zijn smalle geplaveide straten, talrijke grachten, oude gebouwen en gerestaureerde pakhuizen is Amsterdam ’s avonds een van de mooiste steden ter wereld. Omdat het zo klein is – het heeft slechts ongeveer 700.000 inwoners – kunt u bijna overal te voet naartoe wandelen. Sterker nog: bijna alle hotels hebben uitzicht op de grachten, dus zelfs als u het verschil tussen links en rechts in de stad niet kent, kunt u ’s nachts onder het genot van een drankje of diner genieten van een adembenemend uitzicht.

Amsterdam bij nacht: Een korte geschiedenis

Amsterdam is een van de oudste steden ter wereld, en haar geschiedenis heeft een belangrijke rol gespeeld bij het maken van een van de meest unieke steden ter wereld. De Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden leidde tot de onafhankelijkheid van Nederland in de 16e eeuw. De Spanjaarden beheersten de stad bijna een eeuw lang, waarna deze overging in handen van de Oostenrijkers en Fransen. De Engelsen veroverden haar begin 19e eeuw, maar de Nederlanders heroverden haar na een korte belegering in 1814. De oude stad, gebouwd in de Middeleeuwen, werd bijna volledig verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het stadscentrum werd herbouwd, is de nieuwe architectuur zo goed vermengd met de overgebleven oude gebouwen dat weinigen zouden vermoeden dat er een moderne stad onder ligt. In de jaren zestig en zeventig was Amsterdam een centrum van tegencultuur en bohemien experiment. Het is nog steeds een stad waar mensen vrij zijn om te experimenteren, en dit heeft bijgedragen aan de reputatie van de stad als een plek waar alles kan.

Wandelen

Als u iets van het omringende platteland wilt proeven, is het Oosterpark een geweldige plek om dat te doen. Verken de vele door bomen beschaduwde paden in het park, die naar een meer leiden. U kunt ook de verzameling standbeelden van het Oosterpark bekijken, waarvan vele een sociaal rechtvaardigheidsthema hebben. Amsterdam heeft veel mooie plekken om te wandelen, en veel daarvan liggen langs grachten. Als u de stad vanuit een ander perspectief wilt zien, kunt u tijdens een wandeling langs de grachten de architectuur van de stad goed bekijken. Als u geluk hebt, ziet u misschien wel een woonboot. Woonboten zijn een uniek kenmerk van het Amsterdamse waterlandschap. Ze zijn een veel voorkomende woonvorm in de stad, en hun aanwezigheid op de grachten geeft Amsterdam een eigen karakter.

Bekijk een concert

Amsterdam heeft een bloeiende muziekscene, en er zijn genoeg leuke plekken om live muziek te zien als je er bent. Het Concertgebouw is een van de bekendste klassieke muziekzalen van Europa. U kunt ook de Heineken Music Hall bezoeken, waar ook pop- en rockconcerten worden gehouden. De Paradiso is een andere geweldige optie, want het is een grote nachtclub waar veel live concerten worden gegeven. De zaal heeft acts gehost als Sting, Nirvana en de Sex Pistols. Als u tijdens het North Sea Jazz Festival komt, krijgt u de kans om veel goede muzikanten te zien. Het festival is een van de grootste en belangrijkste jazzfestivals ter wereld.

Ga naar een tentoonstelling

Het Van Gogh Museum is een van de belangrijkste musea ter wereld, en ook een van de meest bezochte. Het museum herbergt de grootste collectie ter wereld van het werk van de kunstenaar, maar ook schilderijen van andere kunstenaars die door Van Gogh werden geïnspireerd. Het Rijksmuseum is een ander niet te missen museum. Het herbergt een collectie Nederlandse kunst met werken van Vermeer, Rembrandt en Steen. Het museum heeft ook een grote collectie Aziatische kunst en kunstvoorwerpen. Het Stedelijk Museum is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst in Europa. Het herbergt een grote collectie moderne kunst, waaronder werken van Andy Warhol, Marcel Duchamp en Pablo Picasso.

Maak een boottocht

Amsterdam is een geweldige stad om per boot te verkennen, en er zijn veel boottochten beschikbaar. De Canal Cruise is een populaire boottocht waarbij je Amsterdam vanaf het water kunt bekijken. De boot maakt ook een paar stops, zodat je kunt uitstappen en een aantal van de grachten van de stad kunt verkennen. De Amsterdam Historical Boat Tour laat je ook de grachten van Amsterdam vanaf het water verkennen. De tour is iets korter dan de Canal Cruise, maar geeft je wel een goed beeld van de historische architectuur van de stad. De Amsterdam Boat Taxi is een geweldige manier om de minder toeristische gebieden van de stad te zien. De boottaxi stopt regelmatig, zodat je kunt uitstappen en de kleinere grachten van de stad kunt verkennen.

Feesten in het Vondelpark

Het Vondelpark is een van de beroemdste parken van Amsterdam, en het is ook een van de beste plekken om uit te gaan. Er zijn veel bars, restaurants en muziekpodia in het park, en het is een geweldige plek om de lokale bevolking te ontmoeten. Als u in een weekend in de stad bent, mag u de beroemdste club van de stad niet missen; de beste clubs van Amsterdam zijn allemaal gevestigd in gigantische pakhuizen. De bekendste club is het Luxor, maar ook in andere clubs kunt u geweldige feesten vinden, waaronder de Flevo, Waters en de Sugarfactory. Als u iets anders wilt proberen, kunt u naar de Pancake Boat Club of de Theater Boat gaan. Beide zijn drijvende gelegenheden waar je kunt genieten van drankjes, muziek en een prachtig uitzicht over de stad terwijl je op een boot zit.

Eet en drink iets lekkers

Amsterdam is een culinair paradijs, en je zou nalatig zijn als je niet een paar van de beroemde gerechten van de stad zou proberen als je er bent. Wandel langs de grachten en proef enkele van de vele soorten Nederlandse kaas, zoals Goudse, Edammer en Maasdammer. Of, als u iets zoets wilt, kunt u de kruidnoten proeven, wat Nederlandse amandelkoekjes zijn. Probeer voor een stevige maaltijd de erwtensoep, een traditionele Nederlandse maaltijd. Het is echter niet zo gewoon als het klinkt; de soep wordt meestal geserveerd met spek en ander vlees. Als u iets anders wilt proberen, kunt u ook de kangoeroeburger proberen, die erg populair is in Amsterdam, vooral onder toeristen. Als u op zoek bent naar een cocktail, is de Bloody Mary een populair drankje in Amsterdam. In tegenstelling tot de Bloody Mary die in andere delen van de wereld wordt geserveerd, wordt de Nederlandse versie geserveerd met bier. U kunt ook de Nederlandse versie van een Long Island Iced Tea proeven.

Conclusie

Amsterdam is een stad die ’s nachts tot leven komt. Met zijn smalle geplaveide straatjes, talrijke grachten, oude gebouwen en gerestaureerde pakhuizen is Amsterdam bij nacht een van de mooiste steden ter wereld. Omdat het zo klein is – het heeft slechts ongeveer 700.000 inwoners – kunt u bijna overal te voet naar toe. In feite kijken bijna alle hotels uit over de grachten, dus zelfs als u het verschil tussen links en rechts in de stad niet kent, kunt u ’s avonds bij een drankje of diner genieten van een adembenemend uitzicht.