Welke musea zijn gratis in Amsterdam?

Net als andere Europese steden heeft Amsterdam een overvloed aan musea. Dat betekent echter niet dat u ze allemaal gratis kunt bezoeken. Vanwege de kosten om deze instellingen open en goed onderhouden te houden, vragen veel musea entree. Gelukkig zijn er ook een aantal musea in Amsterdam die geen entree vragen. Als je wat geld wilt besparen op je volgende reis naar Amsterdam, overweeg dan om een van deze gratis musea te bezoeken:

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het bekendste en meest bezochte museum van Amsterdam. De collectie omvat schilderijen, beelden, textiel en kostuums uit de Gouden Eeuw. Het herbergt ook een grote collectie Aziatische kunst en de op twee na grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. Het Rijksmuseum werd in 1885 in Den Haag opgericht en verhuisde in 1898 naar Amsterdam. Sinds 1933 is het gehuisvest in een gebouw aan het Museumplein dat nu wordt beschouwd als Nederlands cultureel erfgoed. Dankzij zijn status als nationaal museum is het Rijksmuseum elke eerste woensdag van de maand gratis toegankelijk.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is een van ’s werelds belangrijkste musea gewijd aan de werken van Vincent van Gogh. Het museum ligt in Amsterdam en heeft een collectie van meer dan 2500 schilderijen, tekeningen, schetsen, brieven en andere werken van de kunstenaar. Het organiseert ook veel verschillende tentoonstellingen en onderzoeksprojecten met betrekking tot Van Gogh. Het Van Gogh Museum is elke dag gratis toegankelijk. Het is een van de populairste musea in Amsterdam en het kan er erg druk zijn, dus u kunt het beste vroeg gaan.

# Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is een museum over de geschiedenis van Amsterdam. Het museum is gevestigd in twee gebouwen. De gevel van het 19e-eeuwse gebouw is versierd met een groot houten wereldbeeld. Het geeft bezoekers een goed beeld van hoe Amsterdam er in de 16e eeuw uitzag. Het moderne gebouw heeft een grote collectie voorwerpen die Amsterdammers vroeger gebruikten. Het heeft ook een grote collectie schilderijen, foto’s en andere voorwerpen die verband houden met de geschiedenis van de stad. Het Amsterdam Museum is elke dag gratis toegankelijk.

Nemo Science Museum

Het Nemo Science Museum is een interactief wetenschapsmuseum in Amsterdam. Het biedt bezoekers de kans om op een speelse en creatieve manier kennis te maken met wetenschap. Het museum behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder natuurkunde, scheikunde, biologie en duurzaamheid. Het Nemo Science Museum is elke dag geopend en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Stadsmuseum

Het Gemeentemuseum Amsterdam is een museum in de stad gewijd aan kunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Het museum heeft een collectie schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken uit deze periode. Het heeft ook een grote collectie keramiek en andere voorwerpen die te maken hebben met het dagelijks leven van de Nederlanders in de 17e eeuw. Het Gemeentemuseum is elke dag gratis toegankelijk en vraagt alleen een donatie.

Marram Coven Museum

Het Marram Coven Museum is een klein maar interessant museum gewijd aan de geschiedenis van de hekserij. Het biedt bezoekers inzicht in de rol van hekserij in de Nederlandse cultuur en gaat in op de geschiedenis van hekserij in Amsterdam. Het Marram Coven Museum is gratis en dagelijks geopend.

NEMO Vloergids door Amsterdam

De NEMO Floor Guide is een gratis app die een virtuele tour door Amsterdam biedt langs de beroemdste musea van de stad. De app heeft informatie over 40 van de beste musea van de stad en laat je kiezen welke je wilt bezoeken. Het biedt ook een kaart met een routebeschrijving en een geschatte wandeltijd naar elk museum. Eenmaal bij het museum aangekomen, kun je de app gebruiken voor een virtuele rondleiding door het gebouw. De NEMO Floor Guide door Amsterdam is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-apparaten.

Vermeer & Co. Kunstgalerie

De Vermeer & Co. Art Gallery is een van de meest bijzondere musea in Amsterdam. Dit museum is gevestigd in een voormalig bankgebouw en heeft een collectie kunst, geld en andere voorwerpen. De collectie omvat voorwerpen die zijn gestolen en vervolgens door de Nederlandse politie zijn teruggevonden. De bankkluis is een van de belangrijkste attracties van de Vermeer & Co. Art Gallery. Het werd gebruikt om geld en andere kostbaarheden in op te slaan.

Hoe kom je bij deze gratis musea in Amsterdam?

De meeste van de bovenstaande musea bevinden zich in het Museumkwartier, dat gemakkelijk te voet bereikbaar is vanaf het Centraal Station. Neem de pont over het Ij om er te komen en bespaar geld op een tramrit! Het Gemeentemuseum Amsterdam en het Amsterdam Museum liggen in een ander deel van de stad. Bezoek ze op weg naar of vanaf het Centraal Station en bespaar uzelf een reis.

Conclusie

De musea in Amsterdam zijn een geweldige plek om meer te leren over de cultuur en geschiedenis van de stad. Veel van deze musea zijn gratis, maar houd er rekening mee dat sommige beperkte openingstijden hebben en misschien niet elke dag open zijn. Of u nu de werken van beroemde kunstenaars wilt bekijken of meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland, u zult zeker iets interessants vinden in deze musea.